117,1777

Prof. Stakić učesnik međunarodne konferencije "Montenegro Financial Markets"

Profesor Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum dr Nikola Stakić učestvovao je u ulozi moderatora jednog od važnijih panela međunarodne stručne konferencije „Montenegro Financial Markets“, u organizaciji Komisije za tržište kapitala Crne Gore, Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore (CBCG). Ovaj prestižni događaj okupio je vodeće stručnjake iz sveta finansija iz regiona i šire međunarodne poslovne zajednice, kao i 350 učesnika iz 15 različitih zemalja, dajući mu prvorazredni značaj za dalji razvoj i afirmaciju regionalnih tržišta kapitala. Važnost i neophodne reforme na ovom polju potvrđene su i od strane Predsednika Crne Gore, gospodina Jakova Milatovića, koji je otvorio Konferenciju.

1697786850-2-vesti-pfb-20102023-slika1.jpg

 

Profesor Stakić je moderirao panel „Vlada i tržite kapitala – prijatelji ili (ne)prijatelji?“ u kojem su učešće uzeli najviši nosioci državnih funkcija i regulatornih tela u Srbiji i Crnoj Gori:

  1. Ognjen Popović – Pomoćnik Ministra finansija Srbije zaduženog za finansijski sistem,
  2. Ilija Vukčević – Državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore,
  3. Marko Janković – Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije i
  4. Željko Drinčić – Predsednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore.

Svi panelisti su se saglasili da su regulatorni okvir, uz podizanje poverenja i finansijske edukacije među različitim činiocima uspešnog finansijskog tržišta, jedni od ključnih koraka njegove dalje afirmacije. Neophodno je raditi na povećanju ponude finansijskih instrumenata, kao i diversifikaciji finansijskog sistema, kako bi se u potpunosti ostvarile osnovne funkcije finansijskog tržišta. Uz rastući životni standard i postojanje zavidnog nivoa štednje u obe države, neophodno je usmeriti takav kapital u investicije koje će donositi adekvatne stope prinosa, na dobrobit svih učesnika na tržištu, sa akcentom na segment stanovništva. Na kraju, konstatovano je da je pred svim učesnicima veliki posao u predstojećem periodu, i da je važno nastaviti sa održavanjem ovakvih skupova kako bi se ispratio definisan tempo reformi.

1697786849-0-vesti-pfb-20102023-slika2.jpg  1697786849-1-vesti-pfb-20102023-slika3.jpg

Univerzitet Singidunum © 2023